• +381 64 175 7751
  • fondacijazasvetinje@gmail.com
Подигнимо споменик достојан дела предака

Подигнимо споменик достојан дела предака

Оркестар Моравске дивизије мирним сном спи преко 100 година у маслињаку. У Аналипсију селу надомак обале, изнад места Ипсос, налази се један маслињак у којем се још увек налазе кости наших светих и славних предака припадника Моравске дивизије која је била распоређена на овом простору Крфа пре 107 година.

Маслињак који се синори са самом портом цркве у овом маленом селу припада породици Кефалоники. Негдашња првакиња Атинске Опере, данас времешна бакица Дора Кефалоники, како би испунила завештање свога оца, обратила се представницима Свете Србије (ПСУСС), која сваке године води најбоље ђаке из региона ”Стопама предака” на Крф, учећи их историју тамо где се она догодила, приликом чега они обилазе постојећа спомен-обележја, одржавају их и постављају нова. Она је износећи завештање својих родитеља упознала представнике Свете Србије и остале пријатеље сродних организација, од којих је и наша Фондација за светиње, са новим и до сад непознатим историјским фактима.

По сведочанству њених предака, а које јој је пренео њен отац, на простору њиховог села Аналипсија које се налази на простору између Като Карокиракијане и Испоса где је била смештена Моравска дивизија са цивилима, на њиховом плацу-маслињаку су сахрањени припадници војног оркестра Моравске дивизије заједно са својим инструментима. По том предању и сведочанству њихова тела никада нису есхумирана и остала су и након 1939. године и саграђеног Маузолеја на острву Видо где су похрањене кости свих упокојених припадника Војске Краљевине Србије који су се упокојили за време боравка на Крфу: 1.232 касете са именима у зидовима, а у боксовима леве и десне стране објекта где су лице и наличје Албанске споменице похрањено је 1.532 незнана јунака.

Као посебну причу и лични печат додала је и једно своје сведочанство из периода детињства – када су ноћи биле мирне и ведре могла је да се чује тиха и лепа музика из њиховог породичног маслињака, из дела где почива војни оркестар Моравске дивизије.

Покрећемо велику Божићну акцију “Буди и ти положајник уснуле Моравске дивизије” где нам је циљ да прикупимо 15.000€ и да поставимо споменик достајан наших предака!